Kontakt

Milenko Vešligaj
16 ulica. br.6
23452 Karin Gornji
ela.apartmani@gmail.com
+386 40 41 96 97

Karin Gornji

Pročitaj detaljnije


Linkovi

Karin Gornji

Gornji Karin je naselje na jadranskoj obali smješteno oko 16 kilometara od Benkovca. Ovaj priobalni gradić broji oko 900 stanovnika. Ovo malo mjesto ima bogatu povijest koje datira još od rimskog razdoblja za koje svjedoče arheološki ostaci hrama božice Latre i manji amfiteatar koji govori da je grad u to doba imao status rimskog  muncipija. Nekadašnje stanovništvo uglavnom se bavilo stočarstvom i vinogradarstvom, danas je turizam glavna djelatnost. Turistička ponuda ovog gradića je raznolika.

Uz brojne povijesne znamenitosti posjetioci mogu uživati u čistom moru, ljepotama prirode te i u gastronomskoj ponudi autohtonih delicija. Smještaj za turiste je uglavnom privatnog tipa u apartmanima i sobama obiteljskih kuća u kojima domaćini svojim gostoprimstvom i ljubaznošću svakom svom posjetiocu čine odmor u potpunosti ugodnim. Na ovom slikovitom mjesto u čije se more ulijevaju rijeke Karišnica i Bijela, na samom ušću gdje se mješaju slana i slatka voda, formirao se mulj tj. ljekovito blato koje se sve više koristi u svrhe terapijskog liječenja i budućeg razvijanja zdravstvenog turizma.

U Gornjem Karinu i okolici postoji nekoliko znamenitosti. Jedan od njih je kanjon rijeke Krke i Zrmanje te vodopadi rijeke Bijele, Franjevački samostan, prirodno blato i Park prirode Velebit. U naselju postoji veliki broj ugostiteljskih soba i vikendica za smještaj.

Zrmanja je rijeka u južnoj Hrvatskoj, izvire ispod planine Poštak u južnom dijelu Like, a ulijeva se u Novigradsko more 12 kilometara od Obrovca. Plovna je od Obrovca do ušća, za manja plovila. Najznačajniji pritok je rječica Krupa.

Park prirode Velebit je najznačajnije endemsko čvorište flore i kopnene faune u Hrvatskoj.

Velebitska degenija (Degenia velebitica), hrvatska gušarka (Arabis croatica), hrvatsko zvonce (Edraianthus graminofolius var. croaticus), riba oštrulja (Aulopyge hugeli), dugonogi šišmiš (Myotis capaccinii) i vuk (Canis lupus) samo su neke od najpoznatijih endemskih i rijetkih vrsta parka prepunog različith kraških fenomena.

Unutar parka prirode Velebit se nalaze ova zaštićena područja:

Za zaštitu je predložena geološka osobitost Paripov jarak.